Exportul din Ucraina este mai mic fata de cele asteptate - piata se teme de limitari

 

Exportul de cereale din Ucraina pentru primele zece zile a lunii iulie este de 950 mii tone, in ciuda preturilor inalte a cerealelor pe plan mondial. Comerciantii sunt ingrijorati si evita sa faca loturi mari pentru export din cauza probabilitatii mari de impunerea a unei limitari administrative pentru limitarea exportului.

 

Pentru aceasta luna, exportul ar putea atinge 1,2 mil. tone. Initial, volumul exportului a fost estimat la 26 mil. tone. Acest potential s-ar fi putut atinge la o recolta de 47 mil. tone si rezerve initiale si tranzitorii de 12 mil. tone. Aceasta prevedere pentru exportul presupune un export lunar in valoare de 3 mil. tone, ceea ce este si la limita infrastructurii.

 

La o corectie a recoltei de pana la cca. 40 mil. tone, exportul va fi redus pana la 21-22 mil. tone.

 

Potrivit evaluarilor UCAB, volumul exportului in acest sezon ar putea fi de 18,6 mil. tone sau cca. 1,5 mil. tone lunar. Este putin probabila atingerea acestei cantitati luna asta.

 

La preturile interioare si exterioare din prezent, exportatorii au un castig foarte bun, dar riscul politic este prea mare si asta este o piedica semnificativa.