Licitatii pe plan mondial

 

Pe piata fizica, tarile din Asia de sud est cumpara foarte activ cereale din tot globul. Relansarea este legata de raportul lunar USDA, in care se asteapta o reducere a recoltei de porumb in SUA. Coreea de Sud a achizitionat 300 mii tone de grau furajer si 244 mii tone de porumb, Japonia incheie noi contracte de livrare, Vietnam achizitioneaza porumb din India, care este cu 30 USD/tona mai ieftina fata de graul australian furajer. Cele mai ieftine propuneri curente pe piata din Asia de Sud – est sunt la nivel de 332-333 USD/tona in conditii C&F pentru grau furajer din India si 326-327 USD/tona in conditii C&F pentru porumbul din Brazilia.

 

Coreea de Sud a achizitionat 55 mii tone de grau furajer la pret de 332,7 USD/tona in conditii C&F. Livrarea se va efectua in perioada 27.10.-15.11.2012.

 

Irak a anuntat o licitatie pentru achizitionarea a 50 mii tone de grau de panificatie.

 

Japonia a achizitionat prin licitatie 44,7 mii tone de grau furajer si 93,5 mii tone de orz furajer.

 

Libia planifica achizitionarea a 15 mii tone de porumb si a 10 mii tone de orz furajer.

 

Compania sud coreeana NOFI planifica achizitionarea a 210 mii tone de porumb cu livrare pana pe 15 decembrie si 140 mii tone de grau furajer cu livrare pana pe 10 decembrie.

 

Importul de soia in China pentru perioada septembrie – octombrie ar putea fi mai mic de 7 mil. tone. In august volumul achizitionat a fost de 4,53 mil. tone. Prelucratorii in tara au redus achizitiile pe fondul rentabilitatii mai reduse si probabilitati mai mici pentru cresterea preturilor uleiurilor.

 

Compania de stat al lui Maroc ONICL va desfasura o licitatie pentru achizitionarea a 24,5 mii tone de orz furajer.

 

Algeria a eliminat taxele vamale de import pentru soia si porumbul furajer. Beneficiile vor fi in vigoare pana pe data de 1 septembrie 2012.

 

Argentina va exporta 16,5 mil. tone de porumb in sezonul AM 2011-2012. Guvernul a permis exportul de 2,75 mil. tone porumb suplimentari pe parcursul sezonului. A fost aprobat exportul a 15 mil. tone de porumb in AM 2012-2013.

 

India intra in primele pozitii printre exportatorii mondiali de grau. In ciuda nivelului inalt de saracie in tara si produsele alimentare limitate pentru populatie, India va fi unul intre exportatorii principali pe plan mondial pe parcursul anului viitor. Din tara vor fi exportate peste 10 mil. tone de cereale si srot de soia. Tara are avantaj in preturile in fata tuturor celorlalti exportatori in pretul transportului pentru Asia de Sud Est, diferenta fiind de 10-20 USD/tona. Spre momentul de fata de prevede un export de grau, porumb si orez in valoare de 22 mil. tone. Pretul porumbului indian in conditii C&F pentru Asia de Sud Est este in jur de 30 USD/tona mai mic fata de cel mai ieftin grau australian. Pretul graului furajer indian este cu 70 USD/tona mai mic fata de cel mai ieftin grau american.