FAS USDA a majorat estimarile privind importul de grau in China


 

FAS USDA a publicat o estimare precizata privind productia si consumul de cereale in China in acest sezon.

 

Recolta de grau va atinge 118 mil. tone, adica cu 2% mai putin fata de anul trecut. Calitatea graului chinezesc a devenit mult mai precara in urma ploilor abundente din mai si iunie.

 

Estimarile privind importul de grau sunt majorate pana la 4 mil. tone, adica cu 1 mil. tona mai mult fata de anul trecut. Morarii chinezi vor amesteca grau din import de inalta calitate cu grau local cu calitate mai scazuta. In cazul in care pretul graului pe pietele internationale este mai competitiv fata de cel al porumbului, atunci China va importa mai mult grau in scopprui furajere.

 

Consumul intern de grau scade cu 2 mil. tone atingand 118,5 mil. tone in comparatie cu sezonul trecut. Consumul de grau in scopuri alimentare ramane stabil, iar pentru scopuri furajere a scazut de la 20 mil. tone pana la 18 mil. tone.

 

Din cauza suprafetelor de insamantare majorate, recolta de porumb va creste pana la 210 mil. tone, ceea ce este cu 1% mai mult fata de anul agricol 2012 – 2013.

 

Consumul intern de porumb va creste pana la 224 mil. tone, ceea ce este cu 8% mai mult fata de anul anterior din cauza cererii crescute din partea industriei furajere. Ritmurile de crestere a cererii de furaje vor fi limitate din cauza epidemiei de gripa aviara.

 

Estimarile privind importul de porumb raman nemodificate – 4 mil. tone, adica cu 1 mil. tona mai mult fata de sezonul anterior. In mod practic, toata cantiatea de porumb este importata din SUA. La sfarsitul lui mai, China a incheiat mai multe contracte pentru livrarea de porumb american in volum de cca. 2,5 mil. tone.

 

Este impresionanta cresterea consumului de porumb in China - 8%, un lucru greu de atins. Fiind dat un consum de 224 mil. tone de porumb, productia de 210 mil. tone i import de 4 mil. tone, se poate estima ca rezervele vor scade brusc cu 10 mil. tone. Avand in vedere, ca recolta din SUA va fi foarte mare, iar pretul va fi mic, este probabil sa asumam ca, China nu va beneficia de aceasta situatie si va reduce rezervele, nu le va majora. Parerea mea este, ca, consumul nu va creste atat de mult, importul va fi un maxim de 6 – 8 mil. tone, iar rezervele vor ramane fara modificare. Importul majorat in nici un fel nu va reflecta asupra preturilor mondiale, avand in vedere noua recolta de porumb in SUA.