USDA: Recolta de grau pe plan mondial va fi a doua dupa volum pentru intreaga istorie


In raportul din iulie, USDA majoreaza estimarile privind productia mondiala de grau in urmatorul an agricol cu 3,6 mil. tone pana la 705,2 mil. tone. In comparatie cu sezonul anterior, recolta scade cu 9,0 mil. tone, dar va fi a doua dupa marime pentru intreaga istorie mondiala.

 

 

Recolta de grau in SUA creste de la 52,9 mil. tone pana la 54,2 mil. tone din cauza cresterii graului de primavara si a graului moale rosu. Este majorata si prognoza privind recolta de grau in UE (+1,6 mil. tone fata de prognoza din iunie), in Ucraina (+1,0), in Australia (+0,5), in Brazilia si Serbia. Seceta din iunie a redus perspectivele in fata recoltei din Kazahstan, reducerea fiind cu 1,0 mil. tone. Prognoza privind recolta de grau in Rusia ramane fara modificare - 53 mil. tone.

 

Consumul de grau pe plan mondial creste usor in comparatie cu prognoza anterioara din cauza consumului mai activ pentru productia de furaje in UE si obiectivele de productie din Indonesia, Sudan, Maroc si Bangladesh. Reducerea consumului furajer se observa in Kazahstan, Egipt, Thailanda, scade si consumul in scopuri alimentare a Egiptului.

 

Recolta mai mare din Australia, Ucraina si Serbia va permite acestor tari sa exporte mai mult grau fata de prognozele anterioare. Exportul din SUA scade cu 0,7 mil .tone pana la 24,5 mil. tone din cauza ofertei mai mari de grau pe plan mondial in comparatie cu prognozele anterioare, adica cresterea concurentei. Kazahstan va exporta 1 mil. tone de grau mai putin fata de prognoza din iunie, pana la 6 mil. tone. Rusia va exporta 19,5 mil. tone de grau, Ucraina 9 mil. tone.

 

Exportul mondial de grau va fi de 151,6 mil. tone (-0,5 mil. tone), iar rezervele vor fi cele mai mari pentru ultimii trei ani 189,5 mil. tone (+0,9).