Creste cererea de ulei de floarea soarelui

 

Preturile uleiului de floarea soarelui pe parcursul acestui sezon sunt foarte atragatoare in comparatie cu celelalte uleiuri. In ciuda cresterii crescute, uleiul este mai ieftin fata de concurentii sai, spre exemplu uleiul de soia.

 

Potrivit evaluarilor Oil World (Germania), Ucraina si Rusia impreuna dispun de 300-350 mii tone de floarea soarelui, pe care pot sa-l vanda pe pietele mondiale in perioada lunilor iulie – septembrie, ceea ce va avea o influenta asupra preturilor.

 

Scaderea, de asemenea, este influentata de perspectivele bune in fata recoltei noi de floarea soarelui. In rezultat, consumatorii nu simt necesitatea de a face achizitii spre momentul de fata cu scop fixarea preturilor.

 

Analiticii considera, ca in perioada Iulie – septembrie, uleiul de floarea soarelui nu va pierde din atractivitatea sa de pret din cauza ofertei in diminuare pe piata a altor uleiuri si perspectivele sumbre in fata recoltei de soia in SUA.

 

Preturile productiei din complexul de floarea soarelui se vor mentine la nivele joase pana la sfarsitul AM 2011-2012, de asemenea si pe parcursul noului sezon, daca conditiile meteo nu se inrautatesc.

 

Volumul record de rezerve de cereale spre sfarsitul AM 2012-2013 va ajuta la cresterea ofertei. Productia mondiala de ulei va atinge nivelele record din sezonul trecut de 14,9 mil. tone.

 

Pana la inceputul anului 2013, uleiul de floarea soarelui va fi oferit in mod activ pe pietele in Africa de Nord si in Asia.